Tannimplantat etter melketann

Av | juni 10, 2020
Implantat case

Susanne hadde en veldig interesant case for 1 uke siden. Da hun viste meg bildene fortalte hun om at her var det en persisterende melketann som hadde tatt kvelden. Pasienten fra fra Oppegård området og ønsket seg å erstatte den dårlige svarte tanna. Pasienten var svært ung og var lei seg fordi hun ikke kunne smile for da ville den svarte melketanna vise seg. Samtidig hadde pasienten veldig dypt bitt. Dette gjorde at det ikke var nok plass for implantatet. Så Susanne måtte forklare at pasienten trengte en bittheving. Som dette:

Før bittheving

Før bittheving

Etter bittheving

Etter bittheving

Bittheving er en oppbygging av noen tenner som igjen gjør at det åpner seg plass. Bittheving kan gjøres med fyllinger i fronten av overkjeve fra hjørnetann til hjørnetann. Man legger da kompositt fyllinger på baksiden sånn at når en biter sammen så biter man høyere. Dette gjør at baktennene ikke treffer lenger. Det må være veldig vanskelig å ikke kunne tygge med bakerste jekslene. Men ifølge Susanne så vil tennene som mister kontakten etter noen måneder komme i kontakt igjen. Fordi tennene vil kompensere med å komme ut av kjevekam og søker kontakt med motparten sin. Helt fasinerende spør du meg.

Her kan man se hvor mye plass det har åpnet seg bak hørnetanna. Der kan man lett ha et implantat. Hos den førstnevnte pasienten så måtte man også vurdere en såkalt sinuslift. Sånn som jeg forstod det så var det slik at røttene til de bakerste jekselene i overkjeven sitter noen ganger altfor nært eller inn i bihulegulvet. I slike tilfeller må man vurdere da om implantatet kan plutselig havne i bihulen om man ikke gjøre noe med det. Så etter min forståelse så vil man løfte bihulen enda lenger opp, så øke mengde med bein, altå det Susanne kaller «beinøkning» så sette inn fiksturen eller skruen. Dette er så spennende !!

Implantater fins vist nok i mange varianter. Materialene blir delt inn i 2 grupper. En gruppe implantater som er lagd av titanium og en gruppe som lages av zirkonia (et slags hardt og sterkt keram). Susanne sier at det fins tannleger her i Norger og faktisk Oppegård området som setter inn implantater og kronen over for så lite som 10 000 kroner alt inkludert. Det er helt utrolig gitt at gode implantater med kronen over, og da snakker vi om kun materialet, koster over 10 000 kroner. Da kam man lure hva er de putter inn i munnen til folk. Må være implantater kjøpt i store mengder fra Kina. Helt utrolig….