Syreskade på tenner og mulig behandling

Av | januar 1, 2021
Syreskade på tenner

Susanne viste meg forleden hvor ille syreskader på tennene kan være. Det interresante er at veldig få tannleger forteller deg hvordan man skal unngår syreskader. Det er liksom noen som forteller deg at man skal drikke mindre sure drikker som brus men det er omfanget av det du blir fortalt. Susanne fotalte meg at i hennes erfaring har følgende enorm betydning for syreskader:

  • Frekvensen av inntak av sure drikker.

Dette inkluderer drikker som appelsinjuice, brus, energidrikk, C-vitamin som er i brusetablett form, vann som er tilsatt lime eller sitronsaft og selv frukten appelsin. Susanne mener at når frekvensen av inntak av følgende går over 2 ganger i uken, spesielt hvis man drikker/spiser disse utenfor et måltid, så havner man på netto-tap av tannsubstans over tid. Det vil at emaljen og dentin løses opp litt og litt over tid. Veldig interessant å høre om C-vitamin som brusetablett. Det er ingen som tenker over dette men jeg husker selv at disse tilskuddene er svært sure.

  • Hvorvidt man børster tennene like etter inntak av slike matprodukter/drikke

Dette er noe alle tannleger er enige om men igjen veldig få som opplyser om dette. Man skal aldri børste tennene like etter å ha drukket noe surt. Når man drikker noe surt så får man en viss grad av mykgjøring/oppløsning av det aller yterste laget i tanna. Dette laget kan i teorien remineraliseres og bli tett igjen gitt at man ikke har et stort og kontinuerlig inntak av sure mat- og drikkevarer. Denne reminalisering av enda bedre og større dersom man bruker fluorskyll. Men dersom man går og børster tennene like etter inntaket av drikken eller matproduktet som er etsende så skrubber man vekk det mykgjorte laget på tanna. Dette over tid vil fjerne tannsubstans litt og litt over tid.

  • Hvordan man drikker den sure drikken

Det er noen tannleger og fagfolk som mener at det å drikke den sure drikken med et sugerør plassert bakerst i munnen er mer skånsomt mot tennene siden drikken havner bakerst i munnen og treffer ikke tennene like mye. Men dette er ikke godt dokumentert i større studier.

Det fins i dag lite effektiv behandling av syreskader. Behandlingen består i å redusere inntaket av de sure etsende matproduktene. Og dersom er syreskadene er omfattende som vist i bildet øverst, så må man vuderer å reparere tennene med oppbygging med fyllingsmaterialer eller å fremstille kroner/fasetter på tennene. Dette vil restaurere de nedslitte tennene og beskytter til begrenset grad mot ytterligere slitasje. I Norge har vi krav på støtte fra HELFO (staten) når en skal reparere slike skader på tennene. Tannlegen vil fortelle deg mer om dette.