InvisAlign – usynlig tannregulering for voksne

Av | juli 5, 2020
InvisAlign Før og Etter

For noen dager siden gjorde Susanne sin første InvisAlign case i Oppegård hos Vinterbro Tannlegesenter. Hun jobber nemlig ambulerende hos flere tannleger i Follo. Dette øverste bildet var før og etter bildet. Hun selv ble veldig fornøyd. Pas. hadde tidligere vært hos flere for å hente pris for denne behandlingen og til slutt fikk hun visst stor tillitt til Susanne. Selv om prisen hos den klinikken ikke var den laveste prisen pasienten hadde fått.

InvisAlign er et av mange systemer der man bruker usynlige skinner for å bevege tennene litt etter litt til den ideelle posisjon. Disse skinnene kommer i en serie. Det kan være snakk om opptil 50 skinner. De fleste bittfeil kan visst korrigeres med langt færre skinner. Denne overnevnte pasienten hadde fått 22 skinner.

Susanne fortalte at hun måtte redusere bredden noe på fortennene for å få nok plass i bevege tennene i. Reduksjonen er veldig begrenset sånn at man ikke svekker emalje på tennene noe spesielt. Det som er faren med dette er at hvis man reduserer bredden for mye, kan man ende opp åpne mellomrom som dette bildet viser:

mellomrom

 

Det som er det positive er at man kan ta skinnene av når man spiser og pusser tennene. Dette vil spare tennene for mye problemer. Alle med barn som har fått tannregulering kjenner til slike stygge hvite flekker på utsiden av tennene. Dette er ifølge Susanne demineraliseringer, altså porøse områder. Dette skal visst være forløperen til karies eller hull.’

InvisAlign er det største leverandøren av gjennomsiktige skinner for tannregulering. De har enorme fabrikker over hele verden og har bøttevis med patenter. De siste 10 årene har det kommet veldig mange andre konkurrenter som Six Month Smile, Straumann, Clear Correct og mange andre. InvisAlign har forskjellige nivåer av sertifiseringer. Det vil si at tannleger må gå gjennom mange kurser og caser for å kunne klare å utføre mer avanserte behandlinger. Det Susanne gjør er basic sertifisering. Hun elsker kjeveortopedi og vil kanskje spesialisere seg til å bli kejveortoped.

Her fant jeg en video som viser hvordan slike gjennomsiktige aligners fungerer:

Et stort problem med slike reguleringer kan være tap av benfeste spesielt på leppesiden av en eller flere tenner. Dette som regel skjer med pasienter som har tynn kjevekam og der man blir nødt til å tippe tennene forover. Susanne viste meg en pasient som hadde kommet til henne veldig frustrert etter å ha gjennomført regulering. Den ene tanna i underkjeve front hadde begynt å falle ut av kjevekammen med stor tannkjøttbetennelse:

 

tannregulering gått galt

 

Her hadde tannlegen festet en såkalt retainer på baksiden av tennene. Susanne mente at denne strengen hadde ikke vært limt passivt. Hvis denne strengen har en spenning eller aktivering så vil den flytte tennene. Denne strengen er visst noe av det vanskeligste i hele prosessen. I dette tilfellet hadde kronen blitt tippet innover mens roten på tanna hadde gått forover og kommet ut av kjevekammen. Når benet under tannkjøttet forsvinner så vil også tannkjøttet følge med og vil trekke seg ned. Her måtte Susanne snakke med flere ortodontister og periodontisten på Vinterbro Tannlegesenter for å hjelpe pasienten. Periodontisten hadde ment at man kunne i første omgang fjerne strengen og ta et stykke med tannkjøtt fra ganen og legge dette som en «graft» på tannhalsen for å dekke over. Dette ville i hvertfall ordne det estetiske. Men det idelle hadde vært å få roten på tanna dyttet inn igjen.