Priser tannlege

Av | august 29, 2020
tannlege priser

Her er et artig konsept: «tannlege er dyrt». Vel, nå vil jeg ikke snakke om gramatikken i setningen som har nok problemer for å si det mildt. Men hvor ofte hører man ikke dette eller noe med et slikt budskap? Susanne, min kone som er tannlege drar seg i håret og dunker hodet sitt i dørkarmen (den spisse delen altså) hver gang hun hører dette fra noen. Og like etter holder hun sitt berømte foredrag om saken og det med det rette.

Saken er som følger:

Tannlege utdanningen er noe av de aller vanskeligste studeiene å komme seg inn i. Det er noe av de tøffeste studiene å komme seg gjennom. Dette er noe Susanne og absoutt alle hennes skolekamerater bekrefter med hele sjela. Et tannlegekontor er uten tvil i top 3 når det kommer til kostnader og utgifter forbundet med virksomheten. I denne sammenheng kan man se slikt. Ethvert instrument eller dubbeditt som du ser tannlegen ha eller bruke i munnen din har en prislapp over 1000,- per stk sånn røfflig. Og denne dubbeditten må tannlegen ha i hvertfall 10 stk av (dette er minste målet for et lite tannlegekontor). Og hvor mange slike ulike instrumenter har tannlegen da, spør du? Vel, kanskje over 30 ulike typer.

Så gjør det regnestykket der så ser du at dette tilsvarer 300 000,- bare i hånd- småinstrumenter KUN for ETT behandlingsrom. Den stolen du sitter i hos tannlegen koster røfflig 500 000,-. Alt røntgen utstyr du ser hos tannlegen koster rundt 300 000,- (dette inkl. panorama-maskin, røntgen sensorer osv).

Så hva er det en stakkarlig tannlege tar betalt i timen? Et sted mellom 2000 – 3000 i timen..

Så hva er det en rørlegger eller en elektrikker tar i timen?

For 1 måned siden, måtte Susanne tilkalle en elektrikker hjem for å fikse varmekabeltermostaten til varmekablene på badet. Han jobbet alt i alt i 2 timer. Og gjett hva fakturaen kom på? 12 000 kr. Hvor mye utdanning har en elektrikker? Hvor mye koster alt det utstyret en elektrikker bruker?  Så hvis noen tenker at det å gå til tannlegen i Norge er dyrt må ta seg en bolle. Eller ta turen til England eller USA så forstår man saken mye bedre.

Sannheten er at folk flest prioriterer ikke tennene sine i det hele tatt. Folk flest drar til tannlegen når det er noe som er vondt og når noe knekker eller raser sammen i munnen. Det interessante er at folk flest har ikke forstått faktumet at når det er vondt i tennene, så har man ventet altfor lenge. Da har ting gått for langt. Tenner sier ikke ifra noenting til det er for sent. Da blir ting mer komplisert, dyrere og vanskeligere å fikse.

Når man gjør noe i munnen, som regel å reparere en ting før det går for langt og gir deg vondt, så oppleves dette hos mange som bortkastet penger. Folk flest tenker inni seg: «hvorfor i alle dager har jeg betalt disse pengene når jeg ikke hadde noe som helst plager og problemer?». Derfor tenker folk flest at det er dyrt og kanskje litt bortkastet å dra til tannlegen. Fordi konseptet å forebygge problemer er som regel fremmed tanke for dem. Det er derfor at folk forstår alvoret i dette når de først begynner å miste tenner. Og dette kan kanskje skje i 40 eller 50 årene ila ens livsløp.