Intense smerter etter rotfylling

Av | oktober 25, 2020
Tannrotbetennelse

For noen dager siden kom det en pasient til Susanne med uutholdelige smerter etter en rotfylling som pasienten hadde gjort i Ski. Pas. var på gråten fordi hun hadde dunkende smerter i hele hodet. Først så kunne Susanne ikke forstå dette på noen måte. Så tok hun et røntgen bilde av roten av denne tanna. Så viste det seg at tannlegen hadde vært altfor generøs med bruken av sealer materialet. Sealer materiale er det limet eller sementen som brukes for å tette for forsegle nervekanalene i tanna. Dette materialet kan være av ulike typer og toksisiteter men om dette materialet kvises ut av rot-tuppen, eller rotåpningen så kan det føre til intense smerter.

Så det viste seg i dette tilfellet at tannlegen hadde filt nervekanalen og rotåpningen altfor mye. Det gjorde at sealer materialet kunne komme ut av andre enden av roten, altså den enden som sitter i kjevebenet. Tannlegen hadde brukt altfor mye materialet og altfor mye press.

Pasienten hadde også fortsatt nummenhet og prikking i venstresiden av underkjeven etter 24 timer. Susanne kunne avdekke at det store overskuddet av rotfyllingsmaterialet hadde kommet inn i kanalen der underkjevens største nerve forløper.

Nerveskade

Dette hadde visst nok satt nerven ute av funksjon. Susanne mente at dette var en stor og grov feilbehandling som kunne få alvorlige konsekvenser. Hun kommer til følge opp pasienten og jeg kommer til å oppdatere innlegget mitt etter en stund. Stakkars pasient måtte få veldig sterke smertestillende som tannlegen nesten aldri forskriver.